Heurlinarna – En släktkrönika

8.1. Sven Heurlins anknytning till vår släkt

Allt tyder på att vårt släktnamn Heurlin kan härledas till Sven Heurlin, en riksdagsman från Kronobergs län. 

Är Sven Heurlin, som vi ser nedan, vår  släkting?


 
                                        
 
Peter Sunesson Heurlin, föds på en gård som hans pappa Sune brukar (att bruka innebär helt enkelt att man hyr marken av dess ägare = en form av arrende). Sune har i sin tur övertagit brukanderätten av den man som tagit hand om honom. Gissa vem! Rätt! Sven Heurlin!

Sven Heurlin har ungefär samma bakgrund som vår släkt. Han bara dyker upp och vänder upp och ner på sin släkt (en enkel släkt som vår), blandar sig i allt som händer i Virestad, hyr en massa gårdar, slåss för de utsatta, tar hand om de fattigaste, blir betydande, hamnar i Riksdagen etc. etc.

Hans stora kamp i Riksdagen handlar om den blivande folkskolan. Det återkommer jag till.

1838-42 arbetar Kristinas (Kristina är Kalles mor) moder Ingrid som piga hos Bengt Svensson och Johanna Ulrika Fahnborg.  Det intressanta med detta par är att de är föräldrar till Stina Bengtsdotter som gifte sig med riksdagsmannen Sven Heurlin.

Från 1850 bor Kalles mormor Ingrid och maken Per som inhyses på Bråthult Norregård, Virestad. Vem äger Norregård? Sven Heurlin! Ingrid dör av ”vattusot”.  Att bo inhyses innebar oftast att den som krävde minst betalt fick ta hand om den som inte var i stånd att ta hand om sig själv.

En av Kristina Persdotters (Kalles mor)  faddrar vid dopet 2/4 1855 var Stina Bengtsdotter, som gifte sig med Sven Heurlin två år senare.  

Kristina föddes på Bråthult, Sven Heurlins gård!

Kopplingarna mellan vår släkt och Sven Heurlin är onekligen påfallande!

  <<< Tillbaka     Innehåll      Framåt >>>

 

Annonser

Single Post Navigation

2 thoughts on “8.1. Sven Heurlins anknytning till vår släkt

  1. Kjell Bengtsson on said:

    Sven Jacobsson Heurlin som var tredje barnet till Jakob Andersson och Ingierd Nilsdotter Håkanstorp Västra Torsås föddes 17/2 1796. Sven Jacobsson Heurlin fick tjänst hos klockaren Jonas Ljungdahl Koppingebyggd Virestad 1818.
    Sven Jacobsson Heurlin gifte sig 29/7 1819 med Carin Jonasdotter (dotter till klockaren Jonas Ljungdahl Koppingebyggd Virestad). De fick 8 barn och flyttade till Bråthult Norregård 1820. Hustrun Carin avled i Bråthult 17/10 1854 vid en ålder av 58 år.
    Sven Jacobsson Heurlin (61 år)gifte om sig 25/7 1857 med Stina Bengtsdotter från Högelid endast 23 år gammal. De fick 2 barn (Carl August och Alfred). Sven Heurlin med familj flyttade 27/2 1859 till gården Kylhult i Traryd där de bodde till 1866 då de åter flyttade till Bråthults Norregård. 1867 flyttade de till Möllekulla för att 1871 flytta till gården Senneshult där han avled 20/10 1873 i magsjuka vid en ålder av 77 år. Stina Bengtsdotter gifte om sig 28/7 1889 med änkemannen och smeden Karl Paulsson från Lekarekulla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: