Heurlinarna – En släktkrönika

7.0. Sune och Maria

Sune Håkansson Heurlin föddes den 20/5 år 1800. Födelseplatsen var Hormeshult Norregård i Virestad socken, Kronobergs län.
Sune är den förstfödde av de fem syskon vi mött.

Sune föddes som Sune Håkansson och dog som Sune Håkansson Heurlin! Det är alltså via Sune som vår släkt fått namnet Heurlin! Jag återkommer till detta.

Enligt mina handlingar så var alltså Sunes pappa byggmästare. Se avsnittet om Sunes pappa!

Mycket tyder på att Sunes pappa drev en kvarn i anslutning till något vattenflöde från eller till Koppingesjön. Det var ett farligt arbete. Ibland stannade hjulet. Det kunde handla om föremål som kom flytande och fastnade i hjulet. Då gällde det att få bort föremålen utan att dras med av hjulet om det plötsligt startade.

Jag utgår från att Sune tidigt började hjälpa sin pappa vid kvarnen. Därigenom träffade Sune alla traktens bönder. Det var vid kvarnen man träffades.

Här träffade han Sven Heurlin. Sven Heurlin var brukare av Gunhult södregård  och han hade naturligtvis säd som skulle malas. Det kan t.o.m. varit så att kvarnen ägdes av Gunhult södregård.

Avståndet mellan Gunhult och Hormeshult är 7 km. Avståndet mellan den norra delen av Koppingesjön och Gunhult är ca 3 km.

1819 drunknar Sunes pappa. Där står Sune. Redan nu har tre av hans fyra yngre syskon dött. Sune är 19 år gammal. Det enda levande syskonet är sjuåriga Chierstin. Hans mamma tar hand om henne. Nu måste Sune försöka ta hand om sig själv, försörja sig och hjälpa sin mor och syster.

Sven Heurlin känner Sune och känner för honom. Sven är 23 år gammal. Hans ende bror dog tidigt. Sune är 19 år gammal. Sunes två bröder är döda. Båda har en bedrövlig bakgrund. Jag får en känsla av att de umgås som ett syskonpar; storebror Sven och lillebror Sune.

Sven har varit gift några månader när Sunes pappa dör. Svens familj tar hand om Sune.

Sune börjar arbeta på Gunhult södregård. Det går väldigt bra. Sune är duktig. Mycket duktig.

Sune har dessutom träffat Maria som han gifter sig med den 2/5 1821, någonstans i Virestad.

Bruden, Maria Persdotter, föddes i Röckla den 3 april år 1800. Virestad? Ja! Några km från Gunhult. Förvånad?


Visan bygger på en sägen från 1600-talet.

Röckla möter vi senare. Sunes son, Peter, arbetade som dräng i Röckla 1844-45.

Sven Heurlin vill hjälpa Sune och Maria. Han ser till att Sune får rätten att bruka Gunhult södregård. Sune gör detta under några år.

Under denna period föds Sunes och Marias två första barn: Kjerstin och Peter.

Någon gång kring 1830 (kanske tidigare) så tar sig Sune släktnamnet Heurlin. Det fanns inga regler rörande släktnamn, men ändå; varför?
Det hela kan vara mycket enkelt! Sven har redan 1820 påbörjat sin politiska karriär.
Han är sugen på riksdagen. Han inser att ett byte av efternamnet kan stärka hans ställning. Han byter efternamn till Heurlin eftersom detta namn har en viss klang genom den berömda prästsläkten.
Att prästsläkten har sina geografiska rötter i Kronobergs län blir då en fördel som ”man kan rida på”.

Det är mycket möjligt att Sune och Sven går tillsammans och byter efternamn samtidigt… Det enda man behövde göra var att gå till prästen och meddela att man bytt efternamn. Prästen skrev in det nya efternamnet. Sen var det klart.

Virestad socken är en av 17 socknar i Allbo härad.
Varje härad utsåg en eller flera representanter till ståndsriksdagen (adel, präster, borgare och bönder). Sven fick sin chans när en representant för bönderna dog eller avsade sig uppdraget.

Sunes fru, Maria, dör den 7/11 1855. Dödsplatsen är Femlingehult västregård, Virestad socken. På samma plats dog en son tio år tidigare… Han blev 19 år gammal.
Vi kan anta att Femlingehult västregård var Sunes arbetsplats sen några år tillbaka. Femlingehult ligger fyra km söder om Röckla (Marias födelseplats). Detta är också sonen Peters trakter.

Sune flyttade till Söderhamn i Hälsingland. Ett djärvt steg.
Under mitten av 1800-talet var behovet av arbetskraft mycket stort i Söderhamn. Det handlade bl.a. om ett kraftigt uppsving för sågverksindustrin och om andra nya verksamheter inom verkstadsindustrin – se källa! Sune arbetade som timmerarbetare
Sune dör här. Han dör av bristsjukdomen skörbjugg.  Datumet är den 10/5 1857.

<<< Tillbaka     Innehåll      Framåt >>>  

 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: