Heurlinarna – En släktkrönika

6. Håkan och Carin – 1700-talets slut

Håkan Sunesson föddes den 6/1 1771. Födelseplatsen var Brantelid Östregård, Virestad socken.

C:a 1930 togs nedanstående bild av Östregård där Håkan föddes.

Personerna är den dåvarande ägaren Josef Magnusson och hans moder.

Omgivningen såg ut så här:

Gården ligger lite avsides på en kulle. Fram till 1950-talet omfattade gården 108 hektar vilket var ungefär dubbelt så mycket som närliggande gårdar.
(Information och bilder har jag hämtat från ett trevligt och intressant examensarbete; ”En trädgårdsprojektering av Östregård med en historisk ansats” (LTJ- fakulteten, Alnarp 2007:02), utfört av Louise Olofsson).

Det är troligt att Håkans föräldrar arbetade på denna gård när Håkan föddes. Det är dock än mer troligt att föräldrarna bodde där som inhysehjon. Håkan föds nämligen under ett av de allra värsta nödåren i Sveriges historia. Hungersnöd, massvält, rödsot/dysenteri.  Det värsta året vad jag vet. Detta år dog ca 5,5 % av Sveriges befolkning. Det låter kanske inte så farligt, men om vi tittar på Sveriges befolkning av idag så skulle det motsvara närmare en halv miljon dödsfall på ett år. Den normala siffran för dödsfall är idag ca 90 000/år.
Jag har hittat ett bra diagram

1771 dog det betydligt många fler människor (rött på diagram) än 2005 trots att befolkningen bestod av enbart två miljoner människor (grått). Födelsetalet (grönt) gjorde en djupdykning. Ruggigt.

Håkans pappa dör när Håkan är knappt 16 år.

Håkan flyttar till Hormeshult Norregård. Vi är fortfarande i Virestad socken, men detta är en ganska lång flyttning – ca 10 km norrut. Håkan får ett bra jobb. Han blir byggmästare.

Det verkar lite märkligt. Fram till 1846 hade vi nämligen ett skråväsende som gällde alla former av hantverk. Det var alltså reglerat vem som fick utöva ett hantverksyrke och vem som fick använda sig av en hantverkartitel. Byggmästare räknades som ett hantverksyrke. Det var inte lika väl kontrollerat på landsbygden som i städerna, men låt oss undersöka vad titeln stod för vid denna tidpunkt!
”Under 1700-talets slut och större delen av 1800-talet användes titeln även för att beteckna chefen över (vanligen ägaren eller arrendatorn av) en kvarn.” Se Wikipedia!
Kvarnar användes i första hand till att mala säd till mjöl. I Skåne fanns det gott om kvarnar som drevs av vinden – väderkvarnar. I Småland drevs de flesta kvarnarna av rinnande vatten som passerade ett stort hjul – vattenkvarnar,

Håkan möter Carin Månsdotter och gifter sig med henne den 16/6 1797.
Carin föddes den 13/4 1773. Födelseplatsen var Höreda (Hörda idag) Cronogård, Virestad.

Carin flyttar till Hormeshult och där bor paret resten av sina liv. De får fem barn; Sune, Lars, Chierstin, Måns och Chierstin. Två Chierstin? Förklaring kommer.

Håkan drunknar den 21/11 1819, 38 år gammal. Förmodligen handlade det om olycka med anknytning till kvarnen han skötte.

Carin dör den 3/2 1844. Hennes liv blev ganska långt och mycket svårt. Hennes make är död sedan länge och fyra av hennes fem barn dog under hennes livstid.
 
Nästa sida handlar om Carins och Håkans fem barn.

  <<< Tillbaka     Innehåll      Framåt >>>

 

 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: