Heurlinarna – En släktkrönika

4. 1. Håkans tid – 1700-talets inledning

Håkan levde i en kaotisk värld.

Under den långa perioden 1700-1721 ägde det stora nordiska kriget rum. Danmark, Polen och Ryssland angrep Sverige. Danmark och Ryssland besegrades omgående av svenskarna, Polen sex år senare. Därefter gick Sverige in i Ryssland och besegrades 1709. Av 25 000 svenska soldater återvände 5 000 hem. Senare gick svenska soldater in i Norge, som var danskt, och misslyckades.

Vid freden förlorade Sverige nästan alla sina besittningar i Europa. Sverige var ingen stormakt längre. Nästan en tredjedel av Finlands (som var svenskt) manliga befolkning dog som soldater för Sverige. Det innebär att majoriteten av finska män i arbetsför ålder dog.
Sverige drabbades också av ett enormt manfall.

Sverige var illa ute. Det saknades helt enkelt arbetskraft som kunde sköta jordbruken och gårdarna. Det var kaos. Dessutom hade det varit missväxt och hungersnöd under flera av åren före det stora nordiska kriget och under alla dessa krig.  

Efter krigen och farsoterna som drabbat Sverige kring 1700-talets ingång var befolkningen kraftigt decimerad. Enligt det ekonomiska synsätt som rådde under denna tid, var den mänskliga arbetskraften en viktig resurs för ett lands rikedom. Därför började de styrande under frihetstiden att intressera sig för befolkningsstatistik. Se t.ex. Demografisk Databas Södra Sverige!

Det finns många som pratar om Sveriges ”hjältekonungar”. Färre pratar om det lidande som dessa ”hjältar” förorsakade den vanliga människan i Sverige.
Håkan var en av dessa vanliga människor.

Det går inte att föreställa sig eländet som Håkan levde i, men vi kan skapa oss en bild av Håkans värld – Virestads socken.

  <<< Tillbaka     Innehåll      Framåt >>>

 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: