Heurlinarna – En släktkrönika

11.4. Magnus efter åren med Kristina

Magnis fru, Kristina, dog 1914. Där stod Magni ensam i Delary. Inte helt ensam. Han hade ”fosterdottern” Syster Leonida Andersson.

Först av allt ville Magni återvända till sina rötter. Syster följde med. Agnshult var målet och målet nåddes.

Sen flyttar Magni,tillsammans med Syster, till Karinsminne, Stafveryd, Göteryd socken där dottern, Ingrid, och hennes man, August Stark bor.
Den 12/2 1930 flyttar Ingrid, August och Govart till Strömsnäsbruk.

1921 gifte Syster sig med Clarens Jansson. Clarens var byggare. Han byggde ett hus i Stafveryd åt sin familj. Dit flyttade Magni.
I Stafveryd avslutas Magnis liv den 20/10 1931.

Magni (15/12 1851 – 20/10 1931) blev alltså nästan 80 år gammal trots att han uppenbarligen levde ett liv som ofta var svårt och tungt.


Magnus Pettersson Heurlin vid slutet av sitt liv. Jag har lagt ned mycket tid på att göra bilden av Magni stor och fin. Det förtjänar han.

Efter allt elände känns det bra att kunna avsluta med en trevlig historia!

Låt oss gå tillbaka i historien!
Nu handlar det om en av Sveriges stora konstnärer,  Pehr Hörberg.  Hans födelseadress är Öfra Ön. Samma plats som Magnis mamma föddes på!

Pehr Hörbergs födelsestuga flyttades till Agnshult och blev ett boende för de fattiga. Denna stuga blev Magnis och Systers hem!

De fattigaste bland de fattiga i vår släkt har alltså bott i en av våra största konstnärers hem. Hemmet som blivit en fattigstuga i Agnshult. Det berör!

Innan Magni och Syster Leonida flyttade in i detta torp så beboddes det av Svan-Anders och hans hustru Maria, Svens dotter. Svan-Anders var så energisk att hans husbonde klagade över att alltid bli väckt alltför tidigt.

Sen bodde Magni där (säkerligen också den unga fosterdottern) , därefter en smedsänka, Kristina och senare ”Frökna-Johan” vars smek/öknamn jag inte vill spekulera i.

Smedsänkan Kristina fick sitt boende genom Magnis och Systers flyttning till Magnis syster Ingrid och hennes man, August Stark i Strömsnäsbruk.

Det är naturligtvis Toni som funnit historien om Magnis lilla ”koppling” till en framstående konstnär. Ganska ljuvligt! Det är de små detaljerna som skapar liv…


Det finns en hel del trevliga sidor om Pehr Hörberg. Se t.ex. Tebordet, amanda, Kyrkokartan, Runeberg, Googles bildsida och Wikipedias omfattande sida.

<<< Tillbaka     Innehåll      Framåt >>>  

 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: