Heurlinarna – En släktkrönika

13.7. Karl Emil och Gerda – Lund – Trebec

Trebec AB grundades av en man som hette Cebert Lilja. Namnet Trebec kan alltså härledas ur denne mans förnamn. 
Familjen Cebert kom ursprungligen från Polen i slutet av 1930-talet. Flytten berodde säkert på krigsstämningarna vid denna tid. Kanske familjen var judisk? Cebert var förmodligen ett efternamn från början, innan ”försvenskningen”. Det kan ha varit så att familjen ursprungligen hette Trebec i efternamn och bytte till Lilja i Sverige samt att en son då får förnamnet Cebert (Trebec baklänges) som en hyllning till det gamla efternamnet.

Namnet Trebec sätter fantasin i gungning.

I Polen hade familjen fått ett patent på en form av gummihantering och startat en fabrik. Detta patent hade man med sig till Sverige. Här startade man en gummifabrik, men man växlade spår och kom att bli en del av krigsindustrin i Sverige.

Trebecs verksamhet byggde på alunskiffer som hämtades från Österlen. Ur denna naturresurs kunde man utvinna petroleum och olika oljeprodukter som det var ett stort behov av under kriget. Man kunde dessutom använda alun i blodstoppande läkemedel, till färgning av textilier och vid gurkinläggning! http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/article3208223.ece

Alunskiffer har länge haft stor ekonomisk betydelse. Sitt namn har formationen fått eftersom den tidigare bröts för utvinning av alun.
Vid Andrarums alunbruk förekom en omfattande utvinning av alunskiffer under två hundra år från starten på 1630-talet.
Under andra världskriget var alunskiffer en mycket viktigt källa för den inhemska produktionen av petroleum, då den innehåller höga halter av kerogen, ett organiskt ämne som kan omvandlas till petroleum.
En av de anläggningar, där man försökte utvinna olja från alunskiffer under andra världskriget fanns på Kinnekulle i Västergötland. Svenska skifferoljeaktiebolaget bedrev verksamhet i Kvarntorp under andra världskriget och perioden efteråt, då det rådde brist på petroleum. Produktionen upphörde därefter. Kvarntorpshögen är ett resultat av verksamheten.

Alunskiffer är också rik på uran och har därför en viktig position ur energisynpunkt.
Uran kan dessutom användas vid utvecklandet av kärnvapen. Sverige hade ett kärnvapenprogram 1945-72. Det kan naturligtvis inte uteslutas att Sverige hade ett ”inofficiellt” kärnvapenprogram tidigare och att Trebec, via sin militära koppling, ingick i detta program. Det mesta tyder dock på att det i första hand handlade om att utvinna olja och petroleum för militära ändamål.

Värdet av uranet och oljan i den svenska alunskiffern är många hundra miljarder kronor. I Sverige har det funnits en anläggning för utvinning av uran. Det var Ranstad som låg mellan Skövde och Falköping. Här utvann man uran från alunskiffer mellan 1965 och 1969.

Blåbetong, en typ av lättbetong (alternativt gasbetong) som numera inte säljs, har fått sitt namn efter den blåsvarta färg som kännetecknar den uranrika alunskiffer som utgör huvudingrediensen. Själva produkten är också matt blå till färgen med en struktur som liknar stelnad tvättsvamp. Blåbetong har i stor utsträckning använts som byggnadsmaterial, främst för väggar men även för bjälklag. Det förekommer också att kross av blåbetong använts som fyllning i bjälklag.

  <<< Tillbaka     Innehåll      Framåt >>>

 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: