Heurlinarna – En släktkrönika

13.5. Karl Emil och Gerda – Nära Lund – Det åttonde barnet.

Karl Emil hör talas om ett tegelbruk som behöver arbetskraft. Det lockar. Något helt annat än Perstorp. Dessutom har tegelbruket bostäder inte enbart för de anställda utan även för deras familjer.
Visserligen ligger bruket än längre från hembygden, men banden är ändå brutna…
Det som lockade var – jag citerar:

Kaniks tegelbruk
Kaniks tegelbruk i Flädie grundades 1904 av Anders Svensson. Bruket ligger vid en stor lertäkt av extremt hög kvalitet, och placerades med egen station på järnvägslinjen Bjärred-Lund, som öppnades 1901.
Enligt Skånes Hembygdsförbund arbetade 66 man på bruket 1938, då årsproduktionen var 6 miljoner tegelstenar och 158 000 tegelrör. År 2000 brände bruket 12 miljoner tegelstenar med hjälp av en arbetsstyrka på 12 man. Namnet Kanik kommer från kanikerna, ett munkliknande sällskap med nära anknytning till Domkyrkan i Lund. Kanikerna förvaltade och brukade marken på medeltiden.

Flädie var en del av Fjelie socken och ingår numera i Lomma kommun.

Här bosatte sig sjubarnsfamiljen någon gång kring 1924-25 och här föddes det åttonde barnet, Bengt (19/4 1926).

1924-25 - Kanik - ver 2På detta underbara foto ser vi familjen samlad utanför huset de disponerade i Kanik. Barnen är från vänster: Torsten, Bertil, Lennart, Margit samt Nisse. Kalle håller Martha i sin famn.

Till en början var allt väl. Karl Emil kunde försörja sin familj och alla var samlade. Dessutom kunde man ta tåget till Bjärred och bada i havet under somrarna. Man kunde också ta tåget till Lund för att strosa omkring och handla lite. Man var tillsammans och man kunde unna sig lite i denna nya sköna värld.

Men, ett tegelbruk är naturligtvis extremt beroende av byggandet. Under sämre tider fanns det inte arbete. Dessutom var byggandet säsongsberoende. Många byggnadsarbetare var arbetslösa under vintern och då minskade efterfrågan på tegel. Karl Emil tjänade bra när det fanns arbete. Det fanns inte alltid arbete.

Trots allt så trivdes familjen i denna del av världen. Resorna till Bjärred och havet som ingen upplevt tidigare. Lund med sin speciella stämning.

1925---SmåskolanEtt ljuvligt foto från småskolan 1925! Flickan längst till vänster i första raden är min mor, Margit. Pojken längst till höger i andra raden är Bertil.

Karl Emil sökte efter ett nytt arbete. Året var 1928.

Kommentar:
Det förekommer olika uppgifter om Gretas födelseplats.
Enligt en uppgift är Gretas födelseplats Kaniks tegelbruk, Fjelie sn, Malmöhus län. Enligt en annan uppgift är hon född i Lund (Lund domkyrkoförsamling, Lunds stad). Jag har valt Lund tills vidare.

<<< Tillbaka     Innehåll      Framåt >>>  
Annonser

Single Post Navigation

One thought on “13.5. Karl Emil och Gerda – Nära Lund – Det åttonde barnet.

  1. I texten ovan nämns järnvägslinjen mellan Bjärred och Lund. Den nämns också av Jan (15.4. Jans historia – Familjens lägenhet på Spoletorp).
    Det finns en del trevliga sidor om denna järnväg.
    Se t.ex. denna sida och/eller denna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: