Heurlinarna – En släktkrönika

13.4. Karl Emil och Gerda – Från Ljungby till Perstorp – ytterligare fyra barn

Från den 2/11 1917 finns familjen Heurlin i Ljungby. Ett ganska naturligt val med tanke på att Karl Emil och Gerda kände till Ljungby. Dessutom bodde två av Gerdas systrar där!
Ellen med familj kom dit 24/11 1913, Helga kom dit 29/11 1918 från Matteus församling, Stockholm (hon flyttade sedan till Helsingborg 16/6 1919).   

I Ljungby  fanns både verkstads- och trävaruindustri och Karl Emil kunde förmodligen välja endera. Trävaruindustrin passade säkert bra med tanke på erfarenheterna från sulfatfabriken i Delaryd.

I Ljungby föddes Margit (14/10 1918 – 26/9 2003 (Lund)) och Nisse (9/9 1920).

Den 28/4 1921 flyttade familjen till Lekaryd, Lekaryds socken. Lekaryd var en kyrkby i Lekaryds socken som idag är en del av Alvestas kommun.
Den 18/9 1922 flyttade familjen till Moheda i samma socken, Lekaryd.
Handlade det om Gerdas längtan till sina barndomstrakter? Gerdas mamma ligger f.ö. begravd här.

Men, här fanns i princip inget att försörja sig på. I Moheda hade det funnits ett tryckeri, men det hade flyttats till Växjö. Där fanns en smedja som så småningom utvecklades till ett ledande företag med anknytning till skogsindustrin, Mohedavagnen AB, men denna utveckling skedde senare.
I Moheda fick Karl Emil och Gerda ett barn till, Lasse (14/10 1922) och ytterligare ett, Martha (6/11 1923). Nu består familjen av nio personer.

Den 24/12 1923 flyttade familjen till Perstorp, Kristianstads län. Jag tror att detta var svårt för Gerda. Att tappa kontakten med sin älskade pappa, de tre systrar som inte flyttat till USA, övrig släkt och vänner var svårt.

Skånska Ättiksfabriken behövde folk. Dessutom började man utveckla plastmaterial redan i början av 1920-talet på Perstorp AB.

Karl Emil började arbeta i Perstorp.
Vistelsen i Perstorp blev inte långvarig. Karl Emil hade jobb och kunde försörja familjen, men Karl Emil var en orolig själ med ambitioner.
Perstorp var försörjning, inte utveckling.
Nästa flyttning förändrar allt.

  <<< Tillbaka     Innehåll      Framåt >>>

 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: