Heurlinarna – En släktkrönika

14.2 Adia – Från Markaryd till Stockholm

Denna sida består nästan enbart av citat hämtade från Verita Rosendahls släktforskningssida. Verita är ett av Adias barnbarn. Verita har gett mig tillstånd till denna ”stöld” och dessutom gjort kompletteringar via mail. Tack Verita!     
 
Sen mitten av 1940-talet bor en kvinna vid namn Adia Rosendahl i en liten lägenhet i Stockholm. Adressen är Skeppar Karls Gränd 4 i Gamla Stan.
Adia arbetar i Riksdagshusets restaurang som kallskänka. Under  somrarna arbetar hon på Restaurang Pilen. 

Restaurang Pilen låg på Bryggargatan 12 A i Klarakvarteren. Restaurangen uppfördes på 1920-talet av Stockholms Allmänna Restaurant AB. Det var en s.k. folkrestaurant med tredjeklassrestaurant på bottenvåningen och andraklassrestaurant 1 trappa. (Källa: http://www.stockholmskallan.se/).

Adia mår bra. Så har det inte alltid varit.

Utdrag ur Veritas texter:
Adia Eugenia Andersson ( gift Rosendahl) föddes den 3/1 1889 i Broholm, Östragård, Ulfvaryd, Markaryd.”

”Familjen hade 3 getter. Adia är uppfödd på getmjölk. Tiggde hos bönderna till jul och fick sovel. Far gick och sålde grytskedar och jalusier som mor vävde. Han var hemma ganska ofta. De hade ingen brunn utan tog vatten i ån.”
”Bodde i Markaryd till ca 1934, sedan Bläshammar (ca ½ mil från Varberg) i ca 1 år, sedan Eldsberga, Halmstad till ca 1943. Därefter Stockholm.”
Adia Andersson gifte sig med Albert Rosendahl som hon träffat vid 17 års ålder.

                                     Fotot är hämtat från Veritas sidor.

”Det knakade tidigt i äktenskapet. När de hade tre barn lämnade Adia Albert och for till sin bror Rovan med barnen men där kunde hon inte stanna utan var tvungen att återvända.

De yngre barnen tjuvlyssnade under bordet när någon hälsade på Adia. Hon sade: ”När alla mina flickor har gift sig och flyttat hemifrån då ska jag gå”

”Albert var en hård far som fostrade sina barn med hjälp av stryk, vilket var det vanliga på den tiden. Barnen var rädda för sin far. De två yngsta barnen fick aldrig stryk men de äldre. Han ställde upp dem på rad och gav dem varsin örfil i förebyggande syfte. Om de hade gjort något ofog fick de själva gå ut och plocka ris för att få sitt straff.”

”När Albert kom hem var barnen tysta och vågade inte säga något men när han var borta var de glada. Vid ett tillfälle kom han hem oväntat och hörde hur de skrattade och hade roligt men så fort han kom in blev det tyst. Fortsätt leka uppmanade han dem men de vågade inte.”

1943 flydde Adia från Albert till Stockholm.

”Hemskillnad dömdes 21 juni 1945 och äktenskapet upphävs den 20 november 1948.”

Adia var fri.

  <<< Tillbaka     Innehåll      Framåt >>>

 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: