Heurlinarna – En släktkrönika

15.6. Jans historia – Jan om sin och de tolv syskonens pappa, Karl Emil

”Under tiden jag gick i skolan var det ont om arbete för många (det var ju krig) så bland annat min far var arbetslös emellanåt.

Han hade varit både modellsnickare och byggnadssnickare. Senare var han även verkmästare på byggen. Bl.a. det stora runda huset vid Botulfsplatsen och Mårtenstorget var han lite bas på.

Inne i Salandersfabriken fanns det ett litet företag som hette Trebec.  Även där arbetade far som verkmästare, hur länge det var vet jag inte men några år var det i alla fall. Där stod alltid en massa stora glasflaskor med träribbor runt om så de inte skulle gå sönder.

Min far var även politiker för socialdemokraterna och satt med i Stadsfullmäktige (nu heter det Kommunfullmäktige).

Samtidigt var även Tage Erlander politiker i Lund. Tage E. blev sedan statsminister för Sverige och var det i över 30 år.

Far var även den förste ordföranden för HSB i Lund och det var han som bl.a. ordnade lägenhet till Ingrids* föräldrar i Solgårdarna på Trollebergsvägen. De bodde tidigare i ”Gråegår” på Bruksgatan i Spoletorp.

Men till slut fick far jobb uppe i Stockholm när jag var 10-11 år. I Stockholm bodde då redan mina syskon Nisse, Martha och Greta.

Far fick jobb på Sveriges första (?) plastfabrik. Jag kommer ihåg att han skickade ner livremmar och byxhängslor av plast. Man kunde dra i dem så de blev ”hur långa som helst”. Med tiden blev de väl bättre. Jag kommer inte ihåg vad de mer tillverkade.

Planerna var att ”resten” av familjen så småningom skulle flytta till Stockholm. ….
Att det inte blev någon flytt till Stockholm berodde till stor del på att far inte kunde få tag i någon ”egen” lägenhet. Det var svårt även på den tiden… Han var inneboende hos en ensam dam och det innebar att det så småningom blev en form av skilsmässa mellan mor och far. Så någon flytt dit blev det inte, men vi var i alla fall uppe i Stockholm ett antal gånger**. Första gången 1948 på sommaren och då hade jag precis slutat folkskolan och hade bara delvis fortsättningsskolan kvar.”

* Ingrid är alltså Jans hustru.
* Gerda med barn besökte Jans pappa 1948, 1949 och 1950.

  <<< Tillbaka     Innehåll      Framåt >>>

 

Annonser

Single Post Navigation

3 thoughts on “15.6. Jans historia – Jan om sin och de tolv syskonens pappa, Karl Emil

 1. Frida Fridh on said:

  När man läser detta är det nära till hands att dra paraller med nuläget i Sverige. Ont om arbete på många platser gör att många måste flytta. Företag lyser som solar, men dalar plötsligt… jobb försvinner. Ena dagen chef andra dagen….? Det är svårt att få tag i bostad om man inte vågar satsa på mångmillionlån.

  Det är inte helt lätt att ”vara människa”, men det har det nog aldrig varit…. och, förresten, vem har sagt att det ska vara lätt? Vi är dock rätt förskonade i vårt land om vi lyfter blicken och tittar ut i världen.

  /Frida

  • Det jag beundrar Gerda och Kalle mest för är deras mod. De flyttade många gånger i jakten efter ett arbete som kunde leda till en bättre tillvaro för de båda och deras barn. Med tanke på förutsättningarna så lyckades de väldigt bra.

 2. Frida Fridh on said:

  ”Paraller” ska naturligtvis vara ”Paralleller”….

  /Frida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: